sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Suomi-Ruotsi-Norja-Suomi Road trip 2013. Päivä 4


Keskiviikko 10.7.13

Sinne sun tänne


Herättiin tänään 7.30. Aurinko paistaa lämpimästi, mutta tuulee niin, että irtoan kohta maanpinnalta ja katselen maisemia hieman ylempää. Aamupalaksi keiteltiin puuroa ja päästiin kunnon suihkuun, siis sellaiseen mistä oikeasti tuli kunnolla vettä ja vieläpä lämmintä sellaista. Sellainen ikävämpi juttu, että myös jääkaappi alkaa sulaa... lihat pilalla.. mutta tiedettiinhän se kun kaappi on autossa ja on päällä vain silloin kun auto on käynnissä. Teltassa ei ylläripylläri ole sähköjä, joten ei mahda mitään.. Pääasia että juomat on kylmiä joka ilta :D

Matka kohti Trondheimiä voi alkaa!
Päästiin jonkin matkaa Lillehammerista eteenpäin kun huomattiin mielettömän upea pato, paikka oli nimeltään hunderfossen. Turbiinien läpi menee 300 kuutiota vettä sekunnissa, se on aikamoinen määrä se! Ei olis kiva joutua semmoseen virtaan, mutta hienoa sitä oli katsella ja kuunnella. Padon vieressä oli myös leirintäalue, joka sopii varmaankin hyvin lapsiperheille. Oli minigolfrataa, pieni järvi ja polkuveneitä ja mitä kaikkea muuta, sitä en tiedä. Mikko löysi myös vahingossa geokätkön pusikosta, mitä lie siellä sitten kävikään tekemässä ;)

Hunderfossen
Linkit padosta ja sen vieressä sijaitsevasta leirintäalueesta:
Tietoa Hunderfossenin padosta
Hunderfossen camping
Hunderfossen family parkHuomattiin kartasta matkanvarrella olevan näköalapaikka, jota kohti lähdettiin suunnistamaan. Vastaan tuli myös kirkko, joka oli merkattu turistinähtävyydeksi, joten pakkohan se oli käydä tsekkaamassa. Oli muuten upea kirkko! Vuonna 1220 rakennettu hirsikirkko, joka natisi tuulessa. Sisälle maksoi muistaakseni 80 nkr, mutta kuvia sieltä ei saanut ottaa. Jos sinne päin eksytte, käykää ihmeessä katsomassa, on se sen arvoista.


Ringebu church


Lopulta saavuttiin näköalapaikallekkin ja napsastiin muutama vuoristo kuva... alkaa näkymät paranemaan kivasti, tätä on odotettu! Ajeltiin mielettömän upeissa maisemissa ja vuorien laella. Ylhäällä ilma on ohutta, joten kaikki on kitukasvuista ja jokseenkin autioituneen näköistä. Ylhäältäkin löytyy leirintäalueita, mutta siellä on myös KYLMÄ! Käytiin vuoristossa kahvillakin. Oon huomannu että Norjassa saa melkein kaikkialta vohveleita, myös huoltoasemilta. Suurena lettujen yltiöhimoitsijana vohvelitkin passaa vallan mainiosti ruokalistalle. On muuten hyvää laittaa kerman tilalle ranskankermaa, hillon kanssa oiva yhdistelmä ja mulle jotain aivan uutta. Olavi sai rapsutuksiakin, joten oltiin valmiit jatkamaan....

Kuva näköalapaikalta.
Vuorten laella ajeltiin, ei enään niin vehreetä kun alhaalla.

Vuoristokahvila :)Ajettiin ja ihasteltiin maisemia. Norjassa on valtavasti puroja, pieniä vesiputouksia ja kirkkaita vuonoja, järviä ja ylipäätään kaikki vedet on kirkkaita ja kauniin vihertäviä. Pysähdyttiin yhteen virtaan juoksuttamaan Olavia. Koiruus pääsi kahlailemaan ja minä ihailemaan valkoista puuterihiekkaa ja sileitä valkoisia kiviä.Uutena juttuna mulle on tullut se, että osa, ilmeisesti suurin osa lampaista kulkee vapaana ja niitä saakin varoa teiden varsilla. Oon aina ajatellut että pohjoimaissa pyyhältää vain poroja, mutta näemmä väärässä olin. Puskatkin täällä sanoo Bäääää! Muutamat vapaat lehmätkin on bongattu ja vaikka kuinka lehmistä tykkäänkin, en uskatanut lähelle mennä...


Tänään ehdittiin käydä myös vanhalla kaivoksella. Siellä oli museo, josta lähinnä jäi mieleen täytetyt eläimet. Oli siellä myös juttua kaivoksesta.Iso kaivos, siinä on 14 kerrosta, en ikinä suostuis itse työskentelemään niin syvällä maan alla, ahdistavaa. Päästiin myös kaivos ajelulle sellasella rämisvällä ja paukkuvalla kaivosjunalla, se oli jännää... kylmä siellä oli, mutta ei haittaa, elämys sekin... tuli mieleen se hugo peli mikä pyöri joskus telkkarissa.


Folldalin kaivos


Syömässä käytiin oppdal nimisessä kylässä. Koko paikka oli aika pettymys. Etsittiin steak housea, jonne oli tienvarsi opasteetkin, mutta ei sitä paikkaa ollut enään olemassakaan. Norjassa on melko paljon virheellisiä opasteita ruokapaikkojen ja leirintäalueiden suhteen. Syötiin keskustassa jossain restaurant pizzeriassa aivan liian kallista, ala-arvosta ruokaa. En suosittele.

Kellokin alkaa olla jo vaikka mitä, eikä yöpaikasta tietoakaan. Tarkoitus oli ajaa Trondheimiin, mutta pysähdeltiin matkalla niin paljon, että pakko oli jäädä yöksi hieman Trondheimin alapuolelle.. Paikkakunta on joku Melhus? Aivan rannikolla. Ihan ok alue. Leirintäalueen nimeä en osaa kirjottaa enkä lausua kun on noita Norjalaisten omia kirjaimia. Pari paikkaa käytiin ennen tätä katsastamassa, toinen oli lopettanut toimintansa ja toinen oli muuten vaan tosi luontaantyöntävä... tälläkin leirintäalueella ranta haisee jännältä, vähän pierulta :D mutta se lienee johtuu laskuveden jättämästä mägmästä. Taas tuulee kovasti, mutta ehkä meidän paino pitää teltan maanpinnalla. Hyvää yötä.

ps. Ostettiin tänään Norjalaista suklaata nimeltään Swiss chocolate, maistuu ihan koiran suklaalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti