lauantai 20. heinäkuuta 2013

Suomi-Ruotsi-Norja-Suomi Road trip 2013.päivä 3


Tiistai 9.7.13

Sandviken-Oslo-Lillehammer


Hyvää huomenta Sandviken! Kello on 7.00 ja herätty on linnunlauluun :) Ihanan aurinkoinen lämmin rauhallinen aamu. Keiteltiin aamupuuroa ja paistettiin sitä jauhelihaa mitä nyt sitten on jääkaapissa melkosen paljon! Jauheliha on ihan hyvä leivänpäällinen ja puuron lisuke :D Sitten vielä Teetä hörpättiin, laitettiin leiri kasaan ja jatkettiin matkaa, kaupan kautta tosin. Muistettiin edellisenä iltana ettei otettu mukaan minkäänlaista kapustaa, jolla sekoitella soppia.. käytiin semmoinen hakemassa läheisestä ostoskeskuksesta.

aamu leirintäalueella

Niin joo, tähän väliin myös kehuttava Ruotsin liikennejärjestelmää. Isoille teille liittyminen hoidettu tosi fiksusti ja nopeusrajotusten muutoksista varoitetaan ennakkoon. Nopeus kylttejä myös niin tiuhaan ettei pääse rajoitus unohtumaan.

Rajan ylitys paikalla esitettiin kaikki tarpeelliset paperit, eli Olavin passi rajavalvojalle ja jatkettiin matkaa. Tietullit pomppasivat heti kuvioon, ei niitä vain voi välttää.. tai voi osittain jos haluaa ajaa kolmen tunnin matkan tyyliin 8h :D Toisaalta suurin osa Norjan teistäkin on niin hyvässä kunnossa, että voihan noista vähän maksaakkin. Osloonkin saavuttiin melko pian.. juup, ei ollu meidän paikka ollenkaan, ei ainakaan se keskusta. Ihan hirvee liikenne, kummallisia risteyksiä, teitä ylhäällä ja alhaalla ja paljon tunneleita. Se kaupunki tuntu aivan loputtomalta! Päätettiinkin katsella Osloa vähän syrjempää. Lähdetiin etsimään linnaa jonka näin lahden toiselta puolen. Karttaankin oli merkattu turistinähtävyydeksi, mutta ei sinne päässy vaikka kuinka kierreltiin ja kaarreltiin. Katseltiin sitten semmosia ökytaloja, jotka olivat myös valtavia ja hienoja niinkuin linnat. Alueella oli myös paljon museoita, joissa ei kyllä käyty koska on tuo Olavi, jota ei halua jättää paahteiseen autoon. Mulla on jonkinlainen pakkomielle kuvailla veneitä, joten kuvailin sitten museoiden ulkopuolella olevia isoja ja pienepiä, pinnalla kelluvia ja juuri uppoamaisillaan olevia veneitä. Oslo on varmasti näkemisen arvoinen kaupunki, mutta ei todellakaan mikään pikavisiitti paikka eikä sinne kannata mennä autolla. Vaatii varmaan monta päivää nähdä kaupunki ja kiertää sen nähtävyydet.

Täältä löytyy pieni matkaopas Osloon

Purjelaiva.. tuolla taustalla näkyy myös pikkasen Oslon keskustaaSeuraavaksi otettiin suunnaksi Lillehammer, jossa myös tarkoitus yöpyä. Taivaalla pyöri uhkaavia tummia pilviä koko päivän, aamua lukuunottamatta, mutta aurinko pysyi onneksi esillä ja sää oli parempi kuin osasin odottaa. Siinä ajellessa ja peltomaisemia katsellessa iski nälkä ja päätettiin mennä syömään seuraavaan vastaantulevaan ruokapaikkaan eli MAMMAMIAAN :D Oli se kyllä laadultaan aivan jotain muuta kuin jokiniemen mammis :D Oli super hyvää pizzaa, eikä edes erityisen kallista. Vatsat täynnä on hyvä matkustaa ja maisematkin alkoi vähitellen muuttumaan. Korkeuseroja, eli vähitellen päästään ihailemaan vuoristomaisemaa ja nauttimaan pienistä mutkaisista teistä, JEEEE!!! Pysähdytiin ottamaan muutamia maisemakuvia ennen Lillehammeriin saapumista, uskomattomia maisemia, vaikka vielä ei kovin korkealla ollakkaan.

Norjan maalaismaisemaa

Vähitellen päästään katselemaan maisemia hieman korkeammalta


Lillehammerissa suunnattiin leirintäalueelle (Lillehamer camping) Iso leirintäalue aivan rannassa. Ihan kiva paikka, vaikkei enään ollutkaan pieni ja idyllinen niinkuin sandviken. Teltta+ autopaikka maksoi 180 kruunua ja suihku 10 kruunua/5min. Leiriydyimme aivan leirintäalueen perälle ja aloimme pystyttämään telttaa. Maa oli niin kovaa ja hiekkaista ettei teltan koukut uponneet maahan millään. Hakattiin niitä fileerausveitsen puukotelolla ja väkisillä upotettiin maahan, mutta mieletön työ siinä oli (tosin Mikkohan sen voimakkaampana pääosin teki) Ne kokopäivän vaanineet tummat pilvet päättivät kastella sitten oikein urakalla ja kruunata meidän teltanpystytys operaation. Onni oli se, että sade aloitti vasta kun oltiin saatu teltan sadesuoja paikalleen. Kun sitten teltta oli kasattu ja hakattu kiinni maahan sade lakkasi ja aurinko jatkoi hellimistään.

Teltanpystytys operaatiosta väsyneinä ja taas nälkäisinä emme jaksaneet tehdä enään itse iltapalaa. Kellokin oli noin 21.00. Mentiin sitten kevyelle iltaapalalle mäkkäriin. Otettiin turvallisesti bigmac ateriat. Kassa kysyi: Small, medium or large. Kuinka kätevää että aterian voi ottaa pienenä, ajattelin. Otettiin kuitenkin kaksi medium ateriaa... se olikin sama kuin Suomen iso, minkäköhän kokonen se LARGE sitten olis ollu?!?!? No ei siinä, saatiin Norjan tuliaisiksi kaks mäkkärin kokislasia :D Ähkynä ei pidä mennä nukkumaan, ei mun ainakaan, joten lähdettiin tutustumaan Lillehammeriin. Aivan ihana paikka, tykkäsin kovasti. Semmonen pieni kaunis kaupunki.

Lillehammerin kadulta


 Ajettiin olympiakylään ja bongattiin tietysti ensimmäisenä hyppyrimäki.. tai no eihän sitä voi olla huomaamatta! Sinne ylös menee portaat, niinkun varmasti tiedättekin. Lyllerrettiin sellanen kevyt iltalenkki vaikka synnytettiin melkein hampurilaisia! No ei todella, ajettiin autolla ylös ja ihailtiin maisemia. Olavi tykkäs kovasti katsella maisemaa ja kuulohan sillä siinä transsissa meni. Mutta siis joo, mielettömän hyvän treenin sais kun kipasis ne hyppyrin portaat ylös ja hölkkäilis mutkaset tiet alas. Pari miestä siellä teki sitä... siis ei SITÄ! Mitä sä oikein kuvittelet! Tarkoitan että juoksivat portaita ylös ja mäkeä alas.

tietoa Lillehammerista (klikkaa)

Mäkihyppääjillä on kelpo maisemat


Huipulla tuuli niin kylmästi ja lujaa, että päätettiin lähteä nukkumaan. Pohdittiin onko meillä enään telttaa kun palataan.. voi olla, että se lentää vastaan jossainvaiheessa. Olis pitäny laittaa pari isoa kiveä sisään niin ei olis tarvinnu huolehtia, mutta kuka nyt kuskaa kiviä mukanaan autoreissulla? Pikkasen tyhmä olo tuli kun saavuttiin teltalle, oli se vielä paikallaan, mutta seurattiin naapurin teltanpystytys puuhia. Oltiin tuskailtu niitä telttakeppejä kun niissä on tasanen pää eikä uppoo kovaan maahan.. noo, naapurisetä oli hakenut keppejä ja vuollut nihin terävät päät (kunnon eräjorma) ja ette ikinä arvaa millä se niitä nakutteli maahan? Ei, sillä ei ollut fileerausveitsen tuppea, sillä oli ihan oikea KIVI! Eihän niitä ollutkaan kun iso kasa siinä telttojen vieressä :D No mutta tyytyväisenä kuitenkin nukkumaan, Mikko puhals meille jopa ilmapatjat, luxusta! Hyvin nukutti. Olaville tuli jossain vaiheessa kylmä, joten Mikko peitteli kaverin viltteihin ja kuorsaus kuoro jatkoi taas konserttiaan.

auringonlasku leirintäalueella
Lillehammer camping info. Löytyy myös leirintäalueen omat sivut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti