perjantai 25. heinäkuuta 2014

Laulatteko lapsillenne tuutulauluja?Alkuun heti uni kuva, jonka oon tehnyt 2009 osittain piirtämällä, osittain koneella.. En ymmärrä miks nää kuvat aina vähän muuttaa väriään kun laitan blogiin ja tästä tuli myös vähän rakeinen. Toivottavasti tulee tulostimesta ulos nätimmin, jos joku haluaa tästä vaikka pienen kuvan lapselleen.

Mutta asiaan...

Sikiöhän kuulee ääniä kohdussa. Ensimmäiset äänet on äidin sydän- ja suolistoäänet joskus viikoilla 17-18. Ilmeisesti raskausviikon 24 tienoilla alkaa kuulla muitakin ääniä, kuten äidin äänen ja mitä pidemmälle mennään alkaa sikiö reagoimaan myös muihin ulkopuolisiin ääniin. Tämä siis mun käsitys, korjatkaa jos olen väärässä.

Nykyään on hienoja äitiyskorujakin (bola koru), jotka kilisee vatsan päällä ja niiden tarkoitus on ilmeisesti totuttaa lapsi kilinään, jolloin lapsen on ulkomaailmassa helpompi rauhoittua tutun äänen kuullessaan. Olen kuullut muutamien äitien sanovan korun olevan vauavlle tärkeä imetyksen aikana, sen pyöritteleminen kädessä auttaa rauhoittumaan tissille.Meidän pojat ovat joutuneet tyytymään ihan äidin omaan ääneen :D Äitiyskorua suunnittelin, mutta jäi hankkimatta. Pojat siis kuuntelevat mun turhia höpinöitä siitä kuinka vois vaikka tyhjentää tiskikoneen.

Olen mä pojille lauleskellutkin. Mulla on vaan ton laulamisen suhteen pieni ongelma. Yksin ollessani laulelen ihan mielelläni, mutta kun joku on kuulemassa en laula. Näin se on aina ollut. Lukuunottamatta työtä. Töissä kyllä laulan lapsille, se ei jännitä. Lapset harvemmin arvostelee kenenkään laulutaitoa ja ehkä siksi mun on niille helppo laulaakkin. Olin yläasteella musiikkipainotteisella luokalla ja siellä tietysti laulettiin paljon, se oli kivaa niin kauan kunnes opettaja sanoi, että Sannahan vois laulaa soolon. EN IKINÄ!!! Mietin mistä toi laulukammo on tullu ja totesin, että varmaankin ala-asteelta. Meillä oli ne ai niin ihanat laulukokeet. Se oli aivan kamalaa ja pelkäsin niitä kuollakseni. Miksi piti edes olla laulukoe? Yritän päästä tästä kammosta irti, koska haluaisin laulaa lapsilleni vaikka muita aikuisia olisikin paikalla.

Toissailtana yritettiin mun miehen kanssa laulaa yhdessä pojille sinistä unta. Mähän en ole ikinä laulanut edes omalle miehelleni... paitsi jotain lastenlauluja pelleilemällä. No ensin meillä meni aikaa saada laulu edes alkamaan kun en itse saanut sanaa suustani ja kun lopulta aloitettiin päättyi laulu pian järjettömään käkätykseen ja hihitykseen. Mieheni laulussa näet nukkumati sammui jo ennen ensimmäisen säkeistön päättymistä. Voin sanoa, että kun kaksi väsynyttä aikuista kierii sängyssä järjettömän naurukohtauksen vallassa, ei siinä yksikään vauva masussa ainakaan nukahtanut :D

Vaikka en mikään laulaja ihminen itse ole niin päätin kerät tähän muutaman iltalaulun, joita olen raskausaikana jonkin verran laulellut.


Tästä tykkäsin itse lapsena

Hyvin hiljaa 

1. Hyvin hiljaa, hyvin hiljaa, nyt kuuluu keijujen äänet. 
He tanssivat taas koko yön laulaen, koko yön laulaen. 

2. Hyvin hiljaa, hyvin hiljaa. Nyt syttyy tähtöset pienet. 
Ne oottavat taas läpi yön loistaen, läpi yön loistaen. 

3. Hyvin hiljaa, hyvin hiljaa, nyt sammuu keijujen äänet. 

He liitävät taas ylös luo tähtien, ylös luo tähtien. (san. ja säv. Petter Ohls) 


Sininen uni

Joka ilta kun lamppu sammuu ja saapuu oikea yö,
niin Nukku-Matti nousee, ja ovehen hiljaa lyö.
On sillä uniset tossut ja niillä se sipsuttaa,
se hiipii ovesta sisään ja hyppää kaapin taa.

Ja sillä on uninen lakki ja sininen uninen vyö
ja unista jäätelönpalaa se pienillä hampailla syö.
Ja sillä on sininen auto ja se auto hyrrää näin:
surrur surrur ja lähtee unen sinistä maata päin.

Ja pieni sateenvarjo on aivan kallellaan,
ja sinistä unien kirjaa se kantaa kainalossaan,
ja unien sinimaahan se lapset autolla vie.
Surrur surrur ja sinne on sinien, uninen tie.

Ja siellä on kultainen metsä, ja metsässä kultainen puu,
ja unien sinilintu ja linnulla kultainen suu.
Ja se unien sinilintu se lapsia tuudittaa,
Se laulaa unisen laulun, lala lallala lallallaa.Tätä laulua en ole itse laulanut, mutta tykkään tästä. On vaan hirmu pitkä laulu...Josi olet täysin seurakuntavastainen ihminen, nyt on aika lopettaa lukeminen :D

Mikäli kuulut Helsingin, Vantaan tai Tampereen seurakuntaan, on seurakuntasi mukana Pienelle parasta hankkeessa. Jos lapsesi kastetaan, näistä seurakunnista saa hän oman "pieni iltahetki" paketin. Paketti sisältää CD- levyllisen tuutulauluja sekä lauluvihkon, jossa laulujen sanat ja nuotit sekä runoja. On siellä myös pieni enkelitaulu.


Meidän pojat eivät tätä pakettia saa, sillä emme kuulu mihinkään näistä seurakunnista, mutta onneksi olen työni puolesta saanut itselleni yhden iltahetkipaketin :) Kuvitus ei ole erityisesti mun mieleen, siinä on jotain, mikä muistuttaa mua muumeista ja Mikko mallikkaasta (se on hyvä) mutta myös jotain jonka koen hyvin vieraaksi, enkä yhtään omakseni. Tykkään kuitenkin kovasti tuutulaulu CD:stä. Siinä on pari laulua, joista pidän erityisesti ja versiot ovat todella kauniita. Jos lauluja haluaa laulaa itse illalla, suosittelen opettelemaan sanat ulkoa, ne on painettu hirmu pienellä fontilla. Mutta näistä muutamasta miinuksesta huolimatta ihana paketti :)
Jos et kuulu näihin seurakuntiin tai seurakuntaan laisinkaan, voit silti käydä lastenne kanssa kuuntelemassa Pienelle parasta konsertteja, ne on varmasti tosi kauniita tilaisuuksia. Tuolra nettisivuilta löytyy varmasti tietoa niistäkin.

Yritin kovasti etsiä tähän jonkinmoisia versioita näistä muutamista tuutu CD:n lauluista, mutta en löytänyt. Laitontahan mun on alkaa tota levyä nettiin laittamaan. Päätin siis rohkaista itseni laulamaan laulun, se ei kai ole laitonta jos itse laulaa, eihän? Toki tolla levyllä on sata ketaa kauniimmat versiot säestyksen kanssa :) Te jotka sen saatte, voitte sitten nauttia niistä. Mulla ei ole mitään hienoa äänitysjärjestelmää, enkä osaa muokkailla sanoja tohon "videoon"... eikä tähän hätään ollut soitintakaan millä säestää, eikä varmaan taitoakaan :D  Lauloin siis ihan tolle koneen kameralle (joskin peitin kuvan kun istun täällä vieläkin yöpaidassa) Lauloin molemmista lauluisya vain lyhyet versiot kun ei ääni riitä tukkoisuuden ja liman takia. Pieni enkeli kappaleessa on useampi säkeistö olemassa, mutta Iltarukous laulussa ei ole muita sanoja.Pieni enkeli

Oon pieni enkeli, suojanasi ain, kuhun kuljetkin sua suojaan ain.
Oon pieni enkeli, turvanasi ain, suojaan siipeni, sinut minä sain

Oon pieni enkeli mukanasi ain, kun kuljet polkujais pelkäämättä lain.
Oon pieni enkeli ystäväsi ain. Suojaan siipeni sinut minä sain.

Enkeli harsomekkoinen, enkeli valkosiipinen
enkeli mukanasi ain, enkeli suojaa ain.


Iltarukous

Taivaan Isä suojele, heikkoa ja pientä lasta
voimallasi varjele hukkaan joutumasta.

Suojele voimallasi, 
Varjele hukkaan joutumasta.
Aamen
Olisi kiva kuula ja lukea mitä muut laulaa jos laulaa :) Ja jos on joku soitto ja laulutaitoinen, joka osais tehdä kauniimmat versiot näistä muutamasta laulusta, saa laittaa tulemaan :)

3 kommenttia:

 1. Mummo laulo mulle aina pienenä tietyn virren unilauluna. Joka ilta. Kun tulin raskaaksi aloin jo masukille laulamaan samaa virttä joka ilta. Molemmille lapsille sitä on laulettu iltasin kun uni ei ole meinannut tulla ja vieläkin se rauhoittaa 5-vuotiaan ja 3-vuotiaan lapsen sänkyyn iltasin kun kiukku on suurimmillaan :) +

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja virsi on siis nimeltään Ystävä sä lapsien. Laulan sitäkin hieman omilla sanoilla :)

   Poista
  2. Omalla tavallaan, sanoillaan ja äänellään laulut kuuluukin laulaa :) Niin että tuntuu hyvältä. Itse lauleskelin kyseistä virttä lapsena kun opin sen serkkujen kastejuhlassa. Meillä ei varmaan paljon muita lauluja kuultukkaan ja kastejuhlia leikittiin moneen kertaan koko perheen voimin :)

   Poista